top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverpotgieteropenhaard

Mogelijkheden zijn eindeloos: van hout tot elektrisch en van pellets tot propaan

Bijgewerkt op: 28 jan. 2021

Daaruit mag je volgens Willem Koetsier van Potgieter Openhaarden & Kachels zeker niet afleiden dat de branche stilstaat. Zo laat de verkoop van elektrische kachels een duidelijk stijgende lijn zien. De persoonlijke smaak bepaalt natuurlijk of het je aanspreekt, maar het is wel een goed en duurzaam alternatief. “En je kunt een mooie koppeling maken met zonnepanelen op het dak.”


Het moge duidelijk zijn dat Koetsier de ontwikkelingen op de voet volgt. Het verbaast hem dan ook hogelijk dat je niets kunt lezen over waterstof als toekomstige brandstof. Het kan de angst voor het onbekende zijn, maar daar is na een geslaagd experiment op Ameland geen aanleiding voor. “Daar is aardgas gemengd met 20% waterstof. Met name bedoeld om te kijken of er schade zou ontstaan aan installaties. Dat is niet het geval. Bijmengen is dus direct toe te passen.”


Ook de overheid heeft z’n afwegingen gemaakt en stimuleert het gebruik van biobrandstoffen, pellets en brandhout. Mits toegepast in goedgekeurde (Ecodesign) toestellen. “Ondanks de cowboyverhalen kunnen de houtkachels dus nog steeds worden verkocht. Sterker nog, de verkoop neemt ook weer toe”, stelt Koetsier die in dit verband graag wijst op de speciale stookcursussen die ze met enige regelmaat bij Potgieter houden. “Een leverancier vertelde laatst dat wij de eerste in Nederland waren die zoiets organiseren. Het voelt voor ons als logisch. Als je plezier wilt hebben van een houtkachel, moet je het ook verantwoord gebruiken.” En hoe zit het met aardgas? Kun je nu nog met een goed gevoel een gaskachel kopen? “Ja hoor, geen probleem. Onze fabrikanten geven zonder uitzondering de garantie dat hun aardgastoestellen ook in de toekomst naar propaangas kunnen worden omgebouwd. Mocht je in de toekomst van het aardgas worden afgesloten, dan is je investering dus niet verdwenen! Propaan is een prima alternatief net als het 100% duurzame biopropaan.


#tips #Potgieter #potgieteropenhaardenenkachels #lekkerehoutstoken119 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page